Edukacija, Lični razvoj

Samopoštovanje kod žena – Ti si ćerko tatin sin

Samopoštovanje kod žena – Ti si ćerko tatin sin

Svako od nas ima u sebi usađene programe i uverenja koja nosi iz detinjstva. Okruženje igra važnu ulogu u tome kakve inpute dobijamo, a mi po automatizmu reagujemo, sasvim nesvesno.

Šta je uspeh jednog roditelja? Kada je dete zadovoljno.

Očekivanja roditelja igraju važnu ulogu u tome kakve izbore će dete praviti u životu. Decu najčešće želimo da korigujemo kada primetimo da liče na nas.

Jednom rečju, roditelji žive u nama.

Žena treba da shvati da potencijale koje ima nisu isti kao potencijali muškarca.

Komunikacija sa partnerom takođe igra važnu ulogu, kao i između samih žena. Prezahtevnost je jedna od odlika koja karakteristiše žene, a ona generiše dosta često osećaj krivice.

Često se ponašamo kao naši roditelji, pa samospoznaja ovde igra značajnu ulogu. Bitno je prepoznati koje obrasce ponašanja smo preuzeli od njih, odbaciti one koji nam ne koriste a prihvatiti i iskorisiti one koji su dobri.

Žene koje se poistovećuju sa svojim roditeljima često se ponašaju prema svom partneru onako kako su se roditelji ponašali prema njima. Imaju često izraženiji muški polaritet i traže muškarce koje imaju izraženiji ženski polaritet. Pokušavaju da koriguju muškarca i najčešće ostaju razočarane.

Bitno je definisati šta je uloga jedne žene i krenuti se ponašati na taj način. Samo na taj način se mogu reprogramirati stari obrasci ponašanja. Neprihvatljivo je živeti po obrascima koji su nam nametnuti.

Žena koja nije imala uvid u to šta je muška odgovornost vrlo teško može postati žena u pravom smislu te reči, a samo na taj način ona može biti svoja i srećna.

Samopoštovanje se stiče iskrenom komunikacijom sa osobama sa kojima imamo konflikt. Ovo je veoma bitno za izgradnju ženske uloge.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *