Veština kreativnog, logičkog i kritičkog mišljenja

Zašto su mi potrebne ove veštine? Zato što želim, i odlučujem da hoću, i znam da mogu, da svoje ideje pretvorim u ciljeve i da ciljeve ostvarim. Bili oni veliki ili mali, krajnje lični ili transparentniji – posao, aktivnosti, životni stil… – oni jesu mogući. Međutim, moraju da prođu kroz proces rađanja, sagledavanja i povezivanja i biranja najefikasnijih sredstava za njihovo ostvarenje.

Kreativno mišljenje, kreativnost, jeste mentalni proces tokom koga se stvaraju nove ideje. One se zovu „kreativne ideje“ i prate ih inspiracija i intuicija. Kreativnost može da se nauči.

Logičkim mišljenjem definišemo ideju koju želimo da ostvarimo. Prikupljamo činjenice vezane za nju, proučavamo je putem sekundarnih izvora i naučno-stručnih informacija. Sagledavamo je kroz širu sliku i razne odnose.

Kritičko mišljenje je alat kojim ideje formulišemo i vrednujemo. Ovo je veoma važno za lični rast i rad jer – identifikovanjem ideja i odbacivanjem loših, mi postajemo bolji u traženju istine. Razvijeno kritičko mišljenje nas uči kako da prepoznamo najbolja sredstva da bi realizovali postavljene ciljeve.

Ovladavanjem veštinama sva tri oblika mišljenja dolazi do potpuno novog pogleda na nas same i život i svet, a primena naučenog postaje obrazac ponašanja koji se dešava svesno i upotrebljava sopstvenim odlučivanjem.